Nieuws

Home > Nieuws > Meerlingenverlof toch uitgebreid

Meerlingenverlof toch uitgebreid

19 juni 2017

Het zwangerschap- en bevallingsverlof bij meerlingen wordt toch aangepast per 1 april 2018. Hierover was onduidelijkheid omdat de Tweede Kamer de voorgestelde uitbreiding van het kraamverlof controversieel heeft verklaard.
Eerder dit jaar deed minister Asscher verschillende voorstellen voor aanpassingen rondom het kraamverlof. Zo wilde hij het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen, evenals het meerlingenverlof. De Tweede Kamer verklaarde het wetsvoorstel in april controversieel.

Met de ingediende nota van wijziging blijft de aanpassing van het meerlingenverlof per 1 april 2018 mogelijk. Het onderdeel meerlingenverlof wordt nu opgenomen in de Verzamelwet SZW 2018, die deze zomer aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Verlenging met vier weken
Sinds april 2016 geldt het meerlingenverlof waarbij vrouwen 10 weken voor de beoogde datum van bevalling met zwangerschapsverlof kunnen. Als de werkneemster eerder bevalt, dan mogen de daardoor gemiste dagen zwangerschapsverlof worden opgeteld bij het bevallingsverlof. Dat kan echter alleen als het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan 6 weken. Met het nieuwe wetsvoorstel wordt dit aangepast naar 10 weken.

Meerlingenverlof bleek te kort
Uit de praktijk blijkt namelijk dat de totale verlofperiode van veel moeders korter duurt van zij hadden verwacht. Door de komst van het meerlingenverlof wordt de periode vanaf week 30 niet meer aangemerkt als ziekteverlof maar als zwangerschapsverlof. Stel dat een werkneemster start met zwangerschapsverlof vanaf week 30 en vervolgens na 37 weken bevalt. Dan heeft het zwangerschapsverlof langer dan 6 weken geduurd en worden er geen resterende dagen aan het bevallingsverlof toegevoegd.

Bron: xperthractueel

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

AOW-leeftijd in 2023 niet omhoog

Voor het eerst sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog.

6 november | meer >>

Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken ...

10 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>