Nieuws

De wet- en regelgeving op het terrein van de sociale zekerheid is ingewikkeld en verandert voortdurend. Het is lastig om alle wijzigingen bij te houden en om de exacte gevolgen voor uw organisatie en uw specifieke situatie te overzien. De Sociale Zekerheidswijzer houdt u op de hoogte van actualiteiten over wetten en regels, recente ontwikkelingen en spitst informatie ook nog direct toe op úw sector.

3 dingen die u nog niet wist over verzuim

Door het opschuiven van de pensioenleeftijd en Corona zal het aantal werknemers met verzuim blijven toenemen. Langdurig verzuim is vaak een grote kostenpost. Het loont om vitale werknemers te hebben én behouden. We geven u 3 weetjes.

Jurisprudentie: Spoor 1 of toch 2e spoor re-integratie?

In deze casus wordt een actuele uitspraak van de Raad geëvalueerd. Heeft de werkgever juist gehandeld? Of krijgt het UWV gelijk met een een loonsanctie tot gevolg?

Verminderd werkvermogen bij uw werknemers? Versterk het nu

Voor veel werkgevers speelt dagelijks de vraag: hoe ga ik om met de inzetbaarheid van mijn werknemers in coronatijd? Door de sterke impact van de contactrestricties op de werkomgeving, de werkomstandigheden en vaak ook de werkinhoud, moeten veel werknemers moeite doen om zich staande te houden.

Valt het dragen van een mondkapje onder het instructierecht?

Een bezorger van een bakkerij weigerde een mondkapje te dragen. Zijn werkgever stelde hem op non-actief en schortte het loon op. De werknemer was het hier niet meer eens en stapte naar de rechter. Wat is het oordeel?

Tijdelijke drempelvrijstelling in RVU-heffing

De Eerste Kamer heeft in januari 2021 ingestemd met het wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen. De versoepeling van de RVU-heffing is een van de overgangsmaatregelen voor de korte termijn uit het pensioenakkoord. Deze versoepeling geldt voor een periode van 5 jaar met een uitloopperiode van 3 jaar. Na die termijn moeten de afspraken rondom duurzaamheid (lange termijn) uit het pensioenakkoord effect hebben.

Aanpassingen pensioenreglement ABP

Per 1 januari 2021 voert ABP enkele wijzigingen in de pensioenregeling door.