Nieuws

Home > Nieuws > Handhaving van de wet DBA verder uitgesteld

Handhaving van de wet DBA verder uitgesteld

9 februari 2018

Opnieuw is de handhaving van de wet DBA verder uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes. Vanaf 1 juli 2018 wordt wel de handhaving bij kwaadwillenden uitgebreid.
Volgens de definitie is er sprake van een kwaadwillende als u 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast)'.

Tot 1 juli 2018 wordt er enkel gehandhaafd op ernstige gevallen van kwaadwillendheid. Vanaf 1 juli 2018 wordt er gehandhaafd in alle gevallen van kwaadwillendheid. Om te bewijzen dat er sprake is van kwaadwillendheid moet de belastingdienst bewijzen dat er sprake is van drie dingen:
  1. een (fictieve) dienstbetrekking
  2. evidente schijnzelfstandigheid
  3. opzettelijke schijnzelfstandigheid  

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Eerste Kamer

Op 28 mei 2019 is het wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen door de Eerste Kamer. De WAB zal in werking treden per 1 januari 2020.

12 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Hennie Klootwijk, Carmelcollege

Met ruim vierduizend medewerkers heeft de afdeling personeelszaken van het Carmelcollege in Hengelo, dat als bestuursbureau voor veertien grote scholengemeenschappen in het land fungeert, de handen vol.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Karin Laeven, Maastricht Universitair Medisch Centrum

Als grote voordeel van de Sociale Zekerheidswijzer noemt Karin Laeven toch wel de laagdrempeligheid die het instrument biedt.

27 september | meer >>