Nieuws

Home > Nieuws > Handhaving van de wet DBA verder uitgesteld

Handhaving van de wet DBA verder uitgesteld

9 februari 2018

Opnieuw is de handhaving van de wet DBA verder uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes. Vanaf 1 juli 2018 wordt wel de handhaving bij kwaadwillenden uitgebreid.
Volgens de definitie is er sprake van een kwaadwillende als u 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast)'.

Tot 1 juli 2018 wordt er enkel gehandhaafd op ernstige gevallen van kwaadwillendheid. Vanaf 1 juli 2018 wordt er gehandhaafd in alle gevallen van kwaadwillendheid. Om te bewijzen dat er sprake is van kwaadwillendheid moet de belastingdienst bewijzen dat er sprake is van drie dingen:
  1. een (fictieve) dienstbetrekking
  2. evidente schijnzelfstandigheid
  3. opzettelijke schijnzelfstandigheid  

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer

Op 5 februari j.l. heeft de Tweede Kamer de Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen.

13 februari | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Adriaan Sanders, Commanderijcollege

Wij hebben een aantal jaren geleden gekozen voor een abonnement op de SZ-Wijzer omdat het ons alle informatie biedt die nodig is voor onze medewerkers op de personeels- en salarisadministratie.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Tanja Golhof, Academisch Medisch centrum Amsterdam

Destijds heeft een collega van onze afdeling Juridische Zaken het abonnement op de Sociale Zekerheidswijzer geregeld, omdat wij veel te maken krijgen met zaken op het gebied van sociale verzekeringen (ZW, WAO, WIA en WW).

27 september | meer >>