Nieuws

Home > Nieuws > Hogere uitstroom WGA bij eigenrisicodragers

Hogere uitstroom WGA bij eigenrisicodragers

5 april 2018

Er is geen verschil in het instroompercentage in de Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) tussen werknemers van publiek verzekerde werkgevers en eigenrisicodragers. Dit blijkt uit het nieuwste Kennisverslag van UWV.
De uitstroom uit de WGA wegens herstel ligt bij werknemers van eigenrisicodragers iets hoger. Individuele werkgevers kunnen er sinds 2007 voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA. Als de werkgever er in slaagt om de WGA-lasten te beperken, zal hij premie- of uitkeringskosten besparen. UWV analyseert in het Kennisverslag de instroom en uitstroom van werknemers bij publiek verzekerde werkgevers en eigenrisicodragers.

Belangrijkste resultaten
Er is geen verschil in het WGA-instroompercentage van werknemers van publiek verzekerden en van eigenrisicodragers. Het WGA-instroompercentage is het hoogst bij grote bedrijven en het laagst bij kleine bedrijven. Ook als we rekening houden met het feit dat grote bedrijven vaker eigenrisicodrager zijn, is er geen opvallend verschil. Er is wel een verschil in de uitstroom uit de WGA tussen publiek verzekerden en eigenrisicodragers. Werknemers van eigenrisicodragers stromen structureel iets meer uit vanwege herstel en stromen vaker door naar de IVA. Zo is van de werknemers van eigenrisicodragers die in 2008 in de WGA instroomden, eind 2017 19% uitgestroomd vanwege herstel, bij de publiek verzekerde werkgevers is dit 16%.

De uitkomsten uit het Kennisverslag laten zien dat zelf risico dragen vooral loont via het bevorderen van de uitstroom. In de instroompreventie is weinig ruimte voor verbetering. De loondoorbetalingsverplichting en de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter, zorgen voor een sterke prikkel om de instroom te beperken. Deze prikkels gelden in gelijke mate voor eigenrisicodragers en publiek verzekerde werkgevers.

Bron: www.uwv.nl

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019

Per 1 juli worden de uitkeringsbedragen aangepast.

3 juli | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Marianne Top, Stg. Openbaar Onderwijs Groep Groningen

Ik heb het gevoel dat de adviseurs Sociale Zekerheid van Loyalis verstand van zaken hebben.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>