Nieuws

Home > Nieuws > Kabinet werkt verder aan nieuw pensioenstelsel

Kabinet werkt verder aan nieuw pensioenstelsel

11 februari 2019

Hervorming van het pensioenstelsel is noodzakelijk. Daarom wordt de komende maanden verder gewerkt aan een nieuw robuuster en persoonlijker pensioenstelsel dat past bij de moderne arbeidsmarkt. Om geen tijd te verliezen start minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de voorbereidingen. Hij staat daarbij open voor suggesties van bonden, werkgevers, pensioenuitvoerders en toezichthouders.
Minister Koolmees werkt de komende maanden verder aan de voorbereiding van een nieuw pensioenstelsel, in lijn met de eerdere afspraken uit het regeerakkoord. In een brief aan de Tweede Kamer staan tien punten genoemd die gericht zijn op een robuuster en persoonlijker stelsel.  Een van die punten is de afschaffing van de doorsneesystematiek. Deze manier van verdeling van de pensioenpot tussen jong en oud is verouderd en past niet meer bij de moderne arbeidsmarkt. Door deze afschaffing wordt de verdeling tussen jong en oud transparanter en eerlijker. Naast nieuwe regelgeving, wordt er ook gewerkt aan een  evenwichtige overgangsregeling.  

Het kabinet laat een onderzoek uitvoeren over de koppeling tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd. De vraag is welke koppeling verstandig is als de levensverwachting op de lange termijn verder doorstijgt. Nu is de afspraak dat als de levensverwachting een jaar stijgt, de AOW-leeftijd ook een jaar stijgt. Het Centraal Plan Bureau en het RIVM zijn gevraagd om varianten en alternatieven uit te werken.  

Ook komt het kabinet met voorstellen om in de toekomst pensioendeelnemers meer keuzemogelijkheden te bieden en persoonlijker te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een groener pensioen of ze kunnen maximaal tien procent van hun pensioen ineens opnemen. Bijvoorbeeld voor aflossing van hun hypotheek of het verduurzamen van hun eigen huis. Minister Koolmees wilt ook dat meer werknemers pensioen gaan opbouwen. Bepaalde sectoren kennen namelijk geen gezamenlijk pensioenfonds. Ook moeten ZZP’ers vrijwillig aanvullend pensioen kunnen opbouwen.  

Sterke elementen van het pensioenstelsel blijven bestaan, zoals verplichte pensioenopbouw, collectieve uitvoering en risicodeling, fiscale ondersteuning en voldoende ruimte voor nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen.  

Bron: rijksoverheid    

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Meer flexwerkers krijgen vast contract

Uit onderzoek van UWV blijkt dat het aantal mensen dat in 2018 een vast contract kreeg, hoger was dan aan het begin van de crisis op de arbeidsmarkt in 2009.

14 maart | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Marianne Top, Stg. Openbaar Onderwijs Groep Groningen

Ik heb het gevoel dat de adviseurs Sociale Zekerheid van Loyalis verstand van zaken hebben.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Harry Lammertink, Scholengemeenschap de Waerdenborch

Dankzij de hulp van de Sociale Zekerheidswijzer hebben we honderdduizenden euro's bespaard.

14 februari | meer >>