Nieuws

Home > Nieuws > Pensioen wordt automatisch verdeeld bij echtscheiding

Pensioen wordt automatisch verdeeld bij echtscheiding

9 maart 2018

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in een brief aan de Twee Kamer voor om het pensioen na een echtscheiding voortaan automatisch te verdelen over beide ex-partners. Na een scheiding heeft een ex-partner recht op de helft van het pensioen dat de ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Dit moet wel tijdig door worden gegeven aan het pensioenfonds, namelijk binnen twee jaar. Als dit niet wordt gedaan, dan moeten ex-partners dit zelf onderling regelen.
Tevens moeten pensioenfondsen de pensioenrechten direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners om te voorkomen dat ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Nu gebeurt dit namelijk pas vlak voor ingang van het pensioen.

Koolmees gaat dit regelen door een aanpassing van de zogeheten Wet verevening pensioenenrechten bij scheiding uit 1995. Hij wil die medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer. De komende tijd werkt hij het voorstel verder uit met de pensioensector, het Actuarieel Genootschap en andere betrokkenen.

Bron: rijksoverheid.nl

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Meer flexwerkers krijgen vast contract

Uit onderzoek van UWV blijkt dat het aantal mensen dat in 2018 een vast contract kreeg, hoger was dan aan het begin van de crisis op de arbeidsmarkt in 2009.

14 maart | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Tanja Golhof, Academisch Medisch centrum Amsterdam

Destijds heeft een collega van onze afdeling Juridische Zaken het abonnement op de Sociale Zekerheidswijzer geregeld, omdat wij veel te maken krijgen met zaken op het gebied van sociale verzekeringen (ZW, WAO, WIA en WW).

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Barbara Gemen, HR manager Hotelschool Den Haag

Je kunt de wetten natuurlijk zelf bijhouden. Maar vaak heb je advies nodig over een specifieke situatie. Die ervaring heeft HR Manager Barbara Gemen van Hotelschool Den Haag. Op zulke momenten is ze blij dat ze een beroep kan doen op de Sociale Zekerheidswijzer.

20 november | meer >>