Nieuws

Home > Nieuws > Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Eerste Kamer

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Eerste Kamer

12 juni 2019

Op 28 mei 2019 is het wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen door de Eerste Kamer. De WAB zal in werking treden per 1 januari 2020.
De WAB brengt veranderingen op het gebied van:

Flexrecht
- De ketenbepaling, bij opeenvolging van tijdelijke contracten, wordt verruimd van 2 naar 3 jaar. Dit gebeurt zonder overgangsrecht: ketens die over 1/1/2020 heen lopen, mogen 3 jaar duren. Dit geldt echter niet als de keten de 2 jaar al in 2019 overschrijdt, en de werknemer daardoor vóór 1/1/2020 in vaste dienst komt.
- De oproepovereenkomst komt in het Burgerlijk Wetboek. Oproepkrachten hoeven zich in minder gevallen beschikbaar te houden voor een oproep, en krijgen in meer gevallen recht op loon.
- Ook de payrollovereenkomst komt in het Burgerlijk Wetboek. Payrollwerknemers krijgen recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als “eigen” werknemers. En op een adequate pensioenregeling, maar dat is uitgesteld tot 2021.

Ontslagrecht
- Er komt een nieuwe ontslaggrond, namelijk een combinatie van elementen uit de andere ontslaggronden. De rechter kan hierbij een extra vergoeding opleggen ter hoogte van maximaal 50% van de transitievergoeding.
- De transitievergoeding gaat gelden vanaf dag 1 van de arbeidsovereenkomst. Voor werknemers die lang in dienst zijn, wordt de transitievergoeding juist lager: de hogere opbouw na 10 jaar dienstverband en de “50-plus-regeling” vervallen.

Sociale zekerheidsrecht
- De WW-premie verandert: voor een werknemer in vaste dienst gaat de werkgever minder betalen dan voor een flexkracht. Dit komt in de plaats van de premiedifferentiatie per sector. Deze wijziging geldt niet voor overheids- en onderwijswerkgevers.  

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Eerste Kamer

Op 28 mei 2019 is het wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen door de Eerste Kamer. De WAB zal in werking treden per 1 januari 2020.

12 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Harry Lammertink, Scholengemeenschap de Waerdenborch

Dankzij de hulp van de Sociale Zekerheidswijzer hebben we honderdduizenden euro's bespaard.

14 februari | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Marianne Top, Stg. Openbaar Onderwijs Groep Groningen

Ik heb het gevoel dat de adviseurs Sociale Zekerheid van Loyalis verstand van zaken hebben.

27 september | meer >>