Nieuws

Home > Nieuws > Wijziging regels in mindering brengen vervroegd pensioen op WW

Wijziging regels in mindering brengen vervroegd pensioen op WW

22 april 2018

Per 1 mei 2018 zijn de regels rond de samenloop van WW-uitkering en vervroegd pensioen gewijzigd. Deze regels staan in artikel 3:5 Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB).

De hoofdregel is en blijft dat pensioen op een WW-uitkering in mindering wordt gebracht. Vanaf 1 mei 2018 zijn er drie uitzonderingen op deze hoofdregel:

  1. De werknemer heeft deeltijdontslag genomen om met deeltijdpensioen te gaan en krijgt op een later moment WW uit de resterende uren (art. 3:5 lid 5 AIB, ongewijzigd); 
  2. De werknemer ontvangt het pensioen al vóór het begin van de baan waaruit de WW voortkomt (art. 3:5 lid 7 AIB, nieuw);
  3. Het pensioen is al op een eerdere WW-uitkering in mindering gebracht, of heeft het ontstaan van een eerdere WW-uitkering verhinderd (art. 3:5 lid 8 AIB, nieuw).

Er is ook een uitzondering vervallen: de werknemer heeft pensioen en WW uit verschillende banen, en deze banen hebben elkaar overlapt (art. 3:5 lid 7 AIB, oud). In zo’n geval brengt UWV het pensioen nu dus wel in mindering op de WW. UWV doet dat echter niet bij werknemers die vóór 1/5/2018 al een WW-uitkering hadden waarop pensioen om deze reden niet werd gekort. Die werknemers behouden dus een ongekorte WW. Dat geldt ook bij herleving van het betreffende recht op WW.


Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Meer flexwerkers krijgen vast contract

Uit onderzoek van UWV blijkt dat het aantal mensen dat in 2018 een vast contract kreeg, hoger was dan aan het begin van de crisis op de arbeidsmarkt in 2009.

14 maart | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Marianne Top, Stg. Openbaar Onderwijs Groep Groningen

Ik heb het gevoel dat de adviseurs Sociale Zekerheid van Loyalis verstand van zaken hebben.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Harry Lammertink, Scholengemeenschap de Waerdenborch

Dankzij de hulp van de Sociale Zekerheidswijzer hebben we honderdduizenden euro's bespaard.

14 februari | meer >>