Nieuws

Home > Nieuws > Wijziging regels in mindering brengen vervroegd pensioen op WW

Wijziging regels in mindering brengen vervroegd pensioen op WW

22 april 2018

Per 1 mei 2018 zijn de regels rond de samenloop van WW-uitkering en vervroegd pensioen gewijzigd. Deze regels staan in artikel 3:5 Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB).

De hoofdregel is en blijft dat pensioen op een WW-uitkering in mindering wordt gebracht. Vanaf 1 mei 2018 zijn er drie uitzonderingen op deze hoofdregel:

  1. De werknemer heeft deeltijdontslag genomen om met deeltijdpensioen te gaan en krijgt op een later moment WW uit de resterende uren (art. 3:5 lid 5 AIB, ongewijzigd); 
  2. De werknemer ontvangt het pensioen al vóór het begin van de baan waaruit de WW voortkomt (art. 3:5 lid 7 AIB, nieuw);
  3. Het pensioen is al op een eerdere WW-uitkering in mindering gebracht, of heeft het ontstaan van een eerdere WW-uitkering verhinderd (art. 3:5 lid 8 AIB, nieuw).

Er is ook een uitzondering vervallen: de werknemer heeft pensioen en WW uit verschillende banen, en deze banen hebben elkaar overlapt (art. 3:5 lid 7 AIB, oud). In zo’n geval brengt UWV het pensioen nu dus wel in mindering op de WW. UWV doet dat echter niet bij werknemers die vóór 1/5/2018 al een WW-uitkering hadden waarop pensioen om deze reden niet werd gekort. Die werknemers behouden dus een ongekorte WW. Dat geldt ook bij herleving van het betreffende recht op WW.


Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer

Op 5 februari j.l. heeft de Tweede Kamer de Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen.

13 februari | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Barbara Gemen, HR manager Hotelschool Den Haag

Je kunt de wetten natuurlijk zelf bijhouden. Maar vaak heb je advies nodig over een specifieke situatie. Die ervaring heeft HR Manager Barbara Gemen van Hotelschool Den Haag. Op zulke momenten is ze blij dat ze een beroep kan doen op de Sociale Zekerheidswijzer.

20 november | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>