Prinsjesdag 2020 staat in het teken van investeren in baanbehoud

Sociale Zekerheid & Prinsjedag

De impact van het coronavirus op de economie houdt aan en zal ook komend jaar bepalend zijn voor de arbeidsmarkt. Naar verwachting herstelt de economie zich deels, maar loopt de werkloosheid in 2021 verder op. Het kabinet richt zich het komend jaar dan ook op het behouden van werkgelegenheid.

Pensioenakkoord 

De afgelopen jaren heeft het kabinet hard gewerkt aan hervormingen van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Daardoor stonden we er relatief goed voor toen de coronacrisis uitbrak. Het kabinet gaat komend jaar door op die ingeslagen weg. Zo werkt minister Koolmees momenteel de afspraken rondom het pensioenakkoord uit tot concrete voorstellen voor wet- en regelgeving. Nederland kan zo uiterlijk in 2026 overgaan op een moderner en persoonlijker pensioenstelsel.

Arbeidsbeperkingen

Staatssecretaris Van ’t Wout komt dit najaar met het wetsvoorstel Breed Offensief. Dit wetsvoorstel helpt mensen met een arbeidsbeperking om gemakkelijker aan werk te komen. Het doel is iedereen naar vermogen te laten meedoen. Werkgevers kunnen door de wet eenvoudiger mensen met een arbeidsbeperking aannemen.

Tot slot wordt er gewerkt aan een reactie op het rapport van de commissie Heerts over de schadeafhandeling bij beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Meer nieuwsberichten