Prinsjesdag: wat zijn de plannen voor 2023?

Wat zijn de kabinetsplannen voor 2023 en wat betekenen ze voor onze sectoren?

 • Verhoging minimumloon
  Vanaf 1-1-2023 stijgt het minimumloon met 10%. De verhoging van het minimumloon werkt direct door op een groot aantal regelingen. Ook de AOW stijgt mee met de verhoging van het minimumloon.
 • Afschaffing IOAW
  De Inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) vult inkomsten aan tot de hoogte van een bijstandsuitkering. Per 1-1-2023 wordt de IOAW verlaagd, zodat deze in 2025 afgeschaft kan worden.
 • Beperking 30%-regeling
  Mensen uit het buitenland die in Nederland werken, kunnen maximaal 30% van hun loon onbelast ontvangen. Vanaf 2024 wordt deze regeling beperkt.
 • Reiskosten- en thuiswerkvergoeding omhoog, zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd
  De reiskostenvergoeding wordt per 1-1-2023 verhoogd naar 21 cent per kilometer. Ook gaat de fiscale vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding omhoog. Deze stijgt in 2023 van 2,00 naar 2,13 euro. De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd.
 • Werken moet lonend zijn
  De arbeidskorting wordt verhoogd en het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting verlaagd. Hierdoor houden werknemers in 2023 netto meer over.
 • Wetvoorstel toekomstpensioenen (Wtp)
  Het huidige pensioenstelsel past niet meer bij deze tijd en de veranderende arbeidsmarkt. Daarom wordt gewerkt aan de nieuwe Wet toekomstpensioenen (Wtp). De nieuwe pensioenwet sluit aan bij de huidige arbeidsmarkt, biedt eerder perspectief op indexatie en behoudt de sterkste elementen uit het oude pensioenstelsel.

Lees verder op loyalis.nl/prinsjesdag

Meer nieuwsberichten